המוח שלנו הוא "מכונת סיפורים" משומנת היטב.
לפניכם שתי הרצאות קצרות שעוסקות בנושא, כל אחת מזוית אחרת. ההרצאות מרתקות בעיני, וכל מילה שאוסיף מיותרת.
את ההרצאה הראשונה (16 דק') מעביר טיילר קוואן, פרופ' לכלכלה, סופר, עיתונאי ובלוגר מצליח. ההרצאה תורגמה ע"י ראומה עשת. לצערי, מסיבות בירוקרטיות, במשך תקופה ארוכה לא הצלחנו להטמיע את הטקסטים ככתוביות בגוף הסרטון (התהליך מצריך אישור ע"י צוות התרגום של TED). תוכלו למצוא את התרגום כאן ולעקוב אחריו במהלך הצפייה בסרטון (עכבר ימני על הקישור + פתיחה בחלון חדש).
את ההרצאה השנייה (20 דק') מעביר דניאל כהנמן ,פרופ' לפסיכולוגיה וחתן פרס נובל לכלכלה, בה הוא מדבר על חוויה לעומת זיכרון מהחוויה, על "להרגיש מאושר בחייך" לעומת "להיות שבע רצון מחייך". מסתבר שמדובר בשני דברים שונים לגמרי.
לחצו על התמונה למעבר להרצאה ב-TED (ניתן לבחור כתוביות בעברית).

שתהיה לכולנו שנת 2014 מלאה בחוויות נעימות, ולא פחות חשוב – בסיפורים מומצאים טובים!
____________________________________________________
כדי לקבל עדכונים על הפרסומים הבאים בבלוג הזינו את המייל שלכם בראש הדף משמאל (תמיד אפשר לבטל).
חושבים שאחרים יכולים להתעניין? שתפו!
הרצאה ארוכה יותר של כהנמן באותו הנושא, ובעברית, אפשר לראות כאן (ההרצאה עצמה מתחילה ב 13:25):
אהבתיאהבתי
קורט וונגוט: אנו לא יכולים להתייחס למשהו, אלא כאל סיפור או חלק ממנו.
אהבתיאהבתי
בדיוק צפיתי שוב בהרצאה הראשונה אחרי צפייה בסרט "Stranger Than Fiction" שמספר על בחור שיש לו קול שמספר את חייו (ויל פארל ואמה תומפסון). לא רוצה לספיילר למי שטרם ראה את הסרט, אז רק אמליץ בחום 🙂
אהבתיאהבתי
ההיסטוריה האנושית כולה בנויה מסיפורים: ברמת העולמית, הלאומית, המקומית, המשפחתית והאישית… היכולת לספר סיפורים, לתקשר ולתעד אותם – זו בעצם מה שנותן משמעות לקיום הביולוגי-אבולוציוני.
אהבתיאהבתי
עזי, זאת ועוד – המילה "היסטוריה" היא "סיפור". באנגלית יש הבדל כי הוסיפו "HI" ל"STORY" אבל בספרדית וצרפתית זו אותה מילה (מלטינית).
אהבתיאהבתי
אם לדייק, לא הוסיפו את ה-hi אלא השמיטו אותו – עובדה שהמלה בשפות לטיניות היא histoire / historia (וכו'), והצצה קלה באטימולוגיה מראה שהמקור הוא יווני, 'היסטור' (מלומד, חכם). אני מניחה שבאיזשהו שלב המלה קוצרה, ומשזה קרה, נעשה נוח ליצור בידול בין שתי המשמעויות.
סליחה שאני ניטפיקרית, ענייני שפות קופצים אצלי. 🙂
אהבתיאהבתי
לפי מיכאל הרסגור ז"ל, אם זכרוני מאחת התוכניות של שעה היסטורית אינו מטעה אותי, פירוש המילה היסטוריה הוא מחקר.
אהבתיאהבתי